Översättningar

Under många år arbetade jag som översättare till B Wahlströms bokförlag.
Främst översatte jag serierna och artiklarna i tidningarna Wendy och Penny, men jag hann också med åtta ungdomsböcker och en faktabok om hästsjukdomar.
Att översätta är roligt – men svårt. Som översättare ska man ta en författares text, klä den i en annan språkdräkt – men ändå behålla särdrag, stil och ordval. Det kan bli en hel del klurande ibland för att få till det. Framförallt när jag översatte serier kunde det vara svårt ibland, för rutorna var anpassade efter den engelska texten, som i princip alltid var kortare än den svenska.

De roligaste böckerna att översätta var de av den engelska hästboksförfattarinnan Samantha Alexander. Hennes språk ligger väldigt nära mitt eget och de fartfyllda historierna är dessutom underbart charmiga.
Läs mer om Samantha Alexander på sidan Jane Badger books – den absolut största hemsidan på nätet för hästböcker!

Förutom vanliga böcker, översatte jag också de skoldagböcker som B Wahlströms gav ut under att antal år. En skoldagbok var en kalender, som sträckte sig över hela läsåret. På sidorna fanns det plats för egna anteckningar, varvade med faktaartiklar och söta bilder.

Mitt mest udda översättningsjobb?
Ja, det var när jag skrev seriemanus till Holco förlag och deras tidning Penny.
Först skrev jag själva seriemanuset på engelska och skickade det till redaktionen på förlaget i Alkmaar, Holland. Sedan vidarebefordrades manuset Spanien, där frilansande spanska tecknare ritade själva rutorna.
När serien kom tillbaka till Holco, lade redaktionen in engelsk text i bubblorna. Och om serien sedan skulle vara med i den svenska upplagan av Penny – då blev det jag som fick översätta min egen engelska text i rutorna till svenska!

Numera arbetar jag inte alls som översättare. Att jag slutade berodde främst på att det är roligare att skriva egna berättelser än att översätta andras. Men visst saknar jag det ibland – framförallt var det väldigt roligt att jobba med serietidningarna Wendy och Penny.

Skrivet 230105

Några av alla skoldagböcker som passerade min dator på väg från Egmont och Holco,via B Wahlströms bokförlag och vidare ut till hästtokiga skolbarn.