Vera och Buster – numera även ljudböcker

De fem böckerna om Vera och gotlandsrusset Buster är en del i Rabén & Sjögrens LÄSA LÄTT-serie.
Du hittar dem på biblioteken, i bokhandeln – och som ljudböcker!
Det är Johanna Westman som läst in dem, och du hittar dem hos Storytel och BookBeat.
De finns också att köpa och ladda ner hos Adlibris och Bokus.Böckerna om Vera och Buster är väldigt populära bland barn som älskar hästar och som håller på att lära sig ”knäcka läskoden”. I böckerna är det korta, enkla texter och bilder med pratbubblor – något som lockar till att läsa själv. Numera finns böckerna bara på biblioteket, eftersom pappersupplagorna har utgått.
Du kan också leta på exempelvis Bokbörsen, Antikvariat.net och Tradera efter exemplar.

Bibliotekstjänst recensioner av de fyra första böckerna om Vera och Buster

Önskeponnyn

Lättläst kapitelbok. Önskeponnyn är den första boken om Vera och Buster. Här handlar det om när Vera för första gången träffar gotlandsrusset Buster. Vera och hennes familj har precis flyttat in i ett nytt hus och på natten hör Vera konstiga ljud. Hon stiger upp och går ut och hittar en liten brun ponny. Hon följer efter den i mörkret, skräms av en älg, ramlar och gör sig illa i foten. Då kommer den lilla hästen tillbaka och hon rider på honom hem till hans stall. Allt slutar bra och Vera får komma tillbaka och träffa Buster igen. Författaren Anna Sellberg har tidigare skrivit hästböcker för mellanåldern. Boken ingår i Rabén & Sjögrens serie Lättläst. Illustratören Sara Julin Ingelmarks bilder fyller hela uppslaget och skapar ytterligare känsla och närvaro till texten. Det är läskigt med mörkret, skuggorna, älgen och ugglan som flyger upp. Och det är ledsamt när man slår sig, men också så mjukt och trösterikt när en mjuk mule buffar på en. Detta förmedlar bilderna, kanske mer än texten. Text och bild samspelar ändå bra. På slutet finns en faktadel som kortfattat berättar om gotlandsrusset. En bok som är väl anpassad till nybörjarläsaren. Helhetsbetyg: 3. – Annakarin Lindberg..

Nu rider vi!

Lättläst kapitelbok. Nu rider vi! är andra boken om Vera och Buster i Rabén & Sjögrens serie Lättläst. I förra boken träffade Vera Buster för första gången medan hon nu skall få rida honom för första gången på ridbanan. Men först skall han göras i ordning – hämtas från hagen, sadlas, tränsas. Själv har Vera klätt sig för ridturen – men kanske har det inte blivit helt rätt. Anna Sellberg och illustratören Sara Julin Ingelmark berättar i text och bild om varför man behöver vissa speciella ridkläder, hur man sadlar, hur man sätter på grimman, hur man håller i tyglarna och lite om de grundläggande stegen ridning. Fakta bakas in i en skönlitterär form och bilderna förstärker texten och förklarar vissa grundläggande fakta ytterligare. Det hela blir pedagogiskt och lättillgängligt för den ovana läsaren och ryttaren. Veras känslor inför de olika situationerna skapar också både igenkänning och utgångspunkter för vidare samtal. Avslutningsvis finns en faktadel som tar upp vad som kan vara bra att ha på sig när man skall rida.

Helhetsbetyg: 4. – Annakarin Lindberg..

En dag i stallet

Lättläst kapitelbok. En dag i stallet är den tredje boken om Vera och Buster. En lättläst bok om 9-åriga Vera som nyligen har flyttat och på det nya stället visar det sig att hon bor nära en gård där det finns hästar. En av de här hästarna är russet Buster, som är den finaste Vera kan tänka sig. Serien berättar om vardagliga saker som kan hända i ett liv med hästar. En dag i stallet förmedlar en typisk stalldag när det regnar och ingen har lust att rida, men hur dagen bara flyter på ändå utan att något egentligen händer. Det är trevligt och trovärdigt att livet med hästar berättas utan fokus på ridningen. Den mesta tiden med häst tillbringar man ju faktiskt inte i sadeln. Sara Julin Ingelmarks mangaliknande, uttrycksfulla bilder fyller uppslagen och Anna Sellbergs text alternerar mellan berättande text och pratbubblor. Det finns små faktatips invävda i texten som förmedlas genom dialogen, vilket är ett sympatiskt grepp. Texten är lättläst med föredömligt korta meningar. Pratbubble-dialogen ger liv och dynamik åt texten och då de även textats med versaler kan även den alldeles färska läsaren hänga med.

Helhetsbetyg: 3. – Annakarin Lindberg..

Häst-tokig

Lättläst kapitelbok. Vera är förkyld och hemma från skolan. Hon är trött på att vara inne och saknar ponnyn Buster som bor i granngården. Vera får inte gå ut när hon är sjuk och inte heller gå ensam till hästarna. men solen skiner och längtan efter Buster blir för stark. Hon tar ett äpple och smiter ut. Buster är i sin hage. Han kommer inte fast Vera ropar. Hon klättrar över staketet, lockar med äpplet och nu kommer Buster men också de andra hästarna. Vera blir knuffad och hamnar på marken. Rädd tar hon sig upp och springer hem men utan den ena stöveln som blir kvar. Denna charmiga och riktigt spännande berättelse av Anna Sellberg ingår i serien Lättläst och är den fjärde i raden om Vera och Buster. Texten är luftig där korta och lite längre meningar varvas. Orden som ingår är vardagsnära och i huvudsak ljudenligt stavade. Varje uppslag består av en färgillustration som erbjuder rikligt med kontextuella ledtrådar vilket underlättar läsförståelsen. Avslutningsvis finns ett faktauppslag som knyter an till berättelsen. Boken är, såsom serien anger, verkligen lättläst utan att innehållet för den skull blir torftigt. Den är en utmärkt börja-läsa-bok och då inte minst för djurtokiga barn som precis knäckt läskoden.

Helhetsbetyg: 5. – Elisabeth Frank.