Galleriet - våra djur
Uppdaterat 1 oktober 2018

 

Eftersom kattförrådet behövde fyllas på flyttade Scrollan in sommaren 2017 och hennes
lillasyster Skruttan sommaren 2018. De har samma mamma, fru Fräs från Norrtälje, och möjligen
också samma pappa. Egentligen heter de två mycket längre och finare namn, men de kallas Scrollan och Skruttis.

 Hösten 2016 flyttade Charlie in hos oss. Han är en korsning mellan pudel och chihuahua,
och en mycket liten hund – med en enorm personlighet!

I augusti 2012 ringde jag på en hästannons, åkte på en provridning och kom hem med en häst – nämligen Hulte Marcus – alias Mackan. Han är en kallblodstravare som inte vill springa fort, och därför är han numera fritidshäst hos oss. Mackan är snabb, rolig, lättlärd och ibland lite busig. Vi ser fram emot många roliga år tillsammans! Lite hoppning, lite dressyr, kanske distans, körning ... Det finns sååå mycket roligt man kan hitta på med en riktigt bra häst!

Den 7 juni 2011 föddes HJs Lennardt – världens sötaste russin! Mamma är Hjördis och pappa heter Timon 433. Lennardt är brun med stjärn och numer bor han i Hälsingland där han tränas för att bli en finfin körponny!

Samvetets Leone heter den här tigern, och han flyttade in i mars 2011. Leone är en enormt stilig kille på typ 6 kilo (bara muskler, mycket lite hjärna ...!), som lätt klämmer i sig en hel kattmatsburk på typ tre minuter. Han är säker på att hela världen kretsar kring honom, och skulle bli helt odräglig om inte miss Sofi - da kattchef! - satte klorna i honom lite nu och då. Leone har numera flyttat hem till våra grannar, eftersom de behövde just en Leone i sin familj!Rosendals Silla hette den nordsvenska brukshästen som bodde i vår familj i nästan fyra år. Silla var född 2001 och e: Sickel u: Belinda - Stjärne, och världens snällaste och mysigaste! Tyvärr fick vi avliva Silla hösten 2012, efter en gaffelbandsskada som aldrig ville läka. Hon är mycket saknad!Senaste tillskottet i familjen heter Scilla, och hon är dotter till kelpien Blomman och hans älskling Lina. Lina är korsning golden-rottweiler-okänd, så Scilla är en äkta rondellhund! Hon är född den 22 maj 2008 och världens underbaraste och snällaste lilla valp! Scilla flyttade in hos oss i augusti 2008, och hittills har hon charmat alla som träffat henne! Scilla gick tyvärr bort vintern 2018.Mr Lill-Ture Hanky flyttade in hos oss hösten 2007. Som så många andra av våra djur är han född på Gräns Stuteri och Lammgård. Hans mamma heter Gulan och är halvvild, så Hanky tillbringade sina första åtta-nio veckor ute, under en lada. Sedan blev han inplockad och socialiserad, och numera är han en snäll men blyg innekatt i Uppsala.I juni 2007 var det dags för nya djur i menangeriet och de tre råttfröknarna Paris Hilton, Drottning Kristina och Drottning Silvia flyttade in. Paris Hilton, blond och rödögd, är min medan Drottning Krizstyna tillhör yngste sonen och Drottning Silvia hans bästa kompis. De tre rådisarna är otroligt söta och charmiga, och bor  i en bur i vardagsrummet. I buren finns det flera olika våningar och balkonger, så de ska ha gott om utrymme och trivas tillsammans.

Frasse

I augusti 2006 var det dags för en ny working kelpie att flytta hem till oss. Han hette Frasse och är född den 25 april 2006. Frasse var black and tan med stor vit fläck på bröstet, och  bara helt otroligt gullig liksom! Frasses mamma Sara är dotter till Blommans helsyster Kimmy, så Blomman är mormors bror i förhållande till Frasse. Dessutom är Kellys bror Pelle pappa till honom, så han var släkt både med Blomman och med den numera till landet utlokaliserade Kelly. Skoj!
Frasse
verkade gilla att bo i stan, och han var lugn och trevlig inne. Han hade egentligen bara ett enda problem: han var kattfixerad! Så Sofi, Doris och Pellekatten var något förbaskade på honom. Trots att de till och med gaddade ihop sig ibland för att ge ynglingen på moppo, så hjälptes det inte - Frasse var "på" i alla fall! Frasse blev tyvärr akut sjuk och dog i slutet av september 2007.  

Gerda

Den 23 april 2006 flyttade Gerda till Lingonbacka, för att bli inkörd och inriden. Efter några veckor kom hennes ägare Liselotte på en bra idé - vi byter häst! Hon ville hellre ha Einar - och jag är ju väldigt förtjust i Gerda - så vi bytte rakt av till bådas glädje. Det var den 14 maj 2006 - samma dag som Frö skulle ha fyllt 14 år. Gerda är född 2003 och har samma pappa som Frö - det vill säga
Fridhems Jonatan 402. Hennes mamma heter De Lizzy 3912 och morfar är Dardel 441. Gerda är Hjördis bästa kompis och de två gick ju ihop redan som unghästar hemma hos Liselotte. Numera är Gerda såld till en familj i Godegård utanför Motala, där hon är en mycket älskad barnponny!Lill Einar

Senaste nytt på djurfronten i november 2005 var skogsbaggen Lill Einar. Han är född den 23 maj -05 på Lojsta hed. Pappa heter John Russ 422 och mamma är Boa-Lill (e: Atle-Petrol). Lill Einar skulle så småningom blir min körponny och han flyttade hem till oss den 13 november 2005. Det kändes jättespännande att få chansen att följa en häst från allra första början, och Lill Einar stal snabbt allas hjärtan – men den 11 maj 2006 bytte jag ändå bort honom mot Gerda.
Doris Samantha Lejonnos  flyttade hem till oss torsdagen den 3 november 2005. Hon är född i skogen i Järlåsa någon gång i slutet av sommaren 2005, och var cirka tre månader gammal när hon kom hit. Doris är uppväxt på en gård. Det märks, för Doris är en äkta bonnkatta och jag VET att hon kan fånga både möss och fåglar ...
Jag har alltid tänkt att jag inte är en kattmänniska, men vad ska man kalla sig om man bor med tre katter, egentligen? Lika bra att erkänna att jag nog är det i alla fall!
Doris Samantha avlivades tyvärr på natten mellan den 5 och 6 juni 2007,
efter att ha blivit påkörd av en bil.
En sömnig Kelly på hästtävlingar i maj 2005.

Kelly heter egentligen Stormkappans Jimbi och hon är en Australian working kelpie. Kelly är född i februari 2005 och flyttade hem till oss i slutet av april. I augusti insåg jag att Kelly inte passade i stan, så hon är numera lantis och bor på en stor ko-gård utanför Uppsala. Kelly är en riktig tuffing med massor av "eye" och hon har blivit en suveränt duktig vallhund som hennes nya matte har massor av glädje av i det dagliga arbetet!
Världens bästa födelsedagspresent!

Förra sommaren fyllde jag 40 år - och överst på önskelistan stod förstås (som alltid): EN EGEN PONNY! Alla mina vänner bidrog därför med en slant till inköpet av Hjördis - en riktig busfia, som alltid har glimten i ögat! 
Hjördis är född 2002 e: Jupard u: Welinda - Jesper och jag hoppas att hon så småningom ska bli mamma till en massa nya små russ. Men först ska hon delta i kvalitetstävlan och en och annan körtävling, så hon får visa vad hon går för! Just nu håller jag på att köra in Hjördis och vill du läsa mer om det, så skriver jag hästdagbok på Mulen.


cliffe o fro

Två av mina ponnyer: connemaran Clifford och gotlandsrusset Solos Frö.

Clifford köpte jag från Gräns stuteri hösten 2002.
Han är född 1997 e: Gräns Ruben u: Yasmine - Gräns Benjamin och blue eyed cream - alltså pärlvit. Cliffe är halvbror med Lill-Ruben, som tävlat svår hoppning, och hans farbror Gräns Robin har vunnit SM i hoppning. Pappa Gräns Ruben hoppade upp till msv på sin tid. Tyvärr ville Cliffe inte vara körponny, så just nu rids han mest av mitt ponnybarn.
Cliffe avlivades den 31 januari 2007 på grund av strålbenshälta i vänster fram.

Solos Frö kom till oss som 1 1/2-åring. Han var född 1992 e: Fridhems Jonatan u: Alzarda Freja - Rebus. Frö var en duktig liten ponny som kunde precis ALLT - han har lärt ett antal ponnybarn att rida och sin gammelmatte att köra. Han har tävlat hoppning, dressyr, vanlig körning och brukskörning. Han har vunnit massor av utställningar och blev årets vackraste russvalack på GuldRuss 1997 - med 41 poäng. Tyvärr fick Frö flytta till hästarnas himmel den 9 mars 2005 på grund av kronisk fång.
Min kelpie Blomman är en working kelpie sägs det.
Men jag tror mer på att han är en sleeping kelpie! faktiskt! :DSå här ser Blomman ut när han är vaken.

Blomman, eller Broome som han heter egentligen, kommer från samma ställe som Cliffe – det vill säga Gräns stuteri och lammgård utanför Uppsala. Egentligen ville jag haft en tik, men Blommans charm gick inte att motstå. Eftersom vi dessutom bor i stan är det en fördel att han är en soffpotatis (för att vara kelpie alltså!). Blomman är snäll, gosig, rolig och intelligent. Enda nackdelen med honom är att när han kräks upp äckliga saker han ätit – då vill han göra det i soffan, eftersom det inte skvätter där. Hans veckopeng är därför  indragen tills han betalat av den nästan nya Tomelillasoffan från IKEA, en fin soffa som X-svärfar fick köra till sopstationen häromsistens ...
  Sofiploppan ute på balkongen,
fotograferad genom vardagsrumsfönstret.

Bondkatter trivs inte inne, sägs det, men fröken Sofi af Tigersvans - hon trivs inte ute! Hon älskar att ligga på mitt kontor, under den varma sköna skrivbordslampan och sova. Jag har försökt skicka ut henne, för jag tänkte det skulle vara kul med en kull kattungar, men inte ens när hon höglöper vill hon gå ut. I stället uppvaktar hon Blomman, som är henne stora kärlek här i livet!
Sofi tillhör min äldste son.
Pelle sover.

Katten Pelle Medsvans-WithNoBalls är fullständigt hopplös.
Han är bortskämd, osmart, egocentrisk, ett matvrak, ständigt i vägen -
ja, i stort sätt väldigt kattig ... och därmed också oemotståndlig. Ibland. *sucka*
Grannarna tycker det är väldigt kul att Pelle går med mig och Blomman på alla hundpromenader, och jag funderar faktiskt på att anmäla honom till en kurs på brukshundklubben, bara för att se vad de skulle säga om man kom dit med en ... KATT!
Pelle tillhör min yngste son.
 

Och till sist - In Memoriam ...Min gammelvoffla Ada.

Ada föddes i en valplåda i vår lägenhet i Luthagen den 23 mars 1992 och när hon dog i slutet av november 2004 kändes det som om hjärtat skulle brista.
Ada var en helt fantastisk hund - rolig, intelligent, klok, alltid lika glad och vänlig ... En sådan hund man får en gång i livet, helt enkelt!
Adas mamma hette Ouzo (kallades för Olsson) och var en labrador, och Adas pappa var en korsning schäfer-kelpie som hette Perro. Ada blev till i stora stallgången på Surmulen, då hennes mor (8 år och oskuld!) lät friaren Perro komma till. Adas farmor Barry var en kelpie, och hon är också
mormorsmor till Blomman.


Ankorna på LingonbackaDen odöpta folkpartisten.
Frid över hennes minne.

Jag älskar ankor och är försteskötare på min kompis Lillians ankbesättning - alias Regeringen. Det är för närvarande tio stycken i flocken och de heter: Oscar den ene, Oscar den andra, Mister Pongo, fru Pongo,  W*nja L*ndin, Cyndee,  Sabina, J-Lo, Pernille och en ännu namnlös folkpartist.

Senaste nytt från ankhuset - uppdaterat 28 maj 2005:
Tyvärr har ankflocken minskat betydligt de senaste månaderna. Fru Pongo blev uppäten av räven och Mister Pongo har tagit med sig Pernille och flyttat någon annanstans. Men så är det med ankor, Sabina, folkpartisten och W*nja L*undin ligger i alla fall på ägg, så snart hörs det nog nya små kvackanden på Lingonbacka!

Senaste nytt från ankhuset 13 juli 2005:
Tyvärr har rävuslingen satt i sig än fler ankor. För tillfället är det bara 6 vuxna ankor kvar - Sabina, J-Lo, Cyndee, Oscar den ene, Oscar den andre och Pernilla - samt en årsunge: Anakin Anka.
Lillian funderar på att köpa gäss, medan jag anser att ett par rejäla STRUTSAR är vad vi behöver för att få rävuslingen att inse att man inte ska äta befjädrade varelser på Lingonbacka! *morra*

Ankhuset revisited 3 oktober 2005
Nu är ankorna många igen! Cyndie kläckte fram en kull på sex stycken små sötnosar i slutet av sommaren, varav tyvärr en drunknade i en vattenskål redan som liten. Men de andra fem har än så länge överlevt.
Nu är de alltså tolv stycken som kvakkar omkring i ankgården.
Fyra är pojkar - Oscar den ene och Oscar den andre, samt två av barnen. Tyvärr måste alla pojkar bort - de är ju släkt med resten av gänget både på härsan och tvärsan, så är det någon som vill ha en stilig ankhane till sina ankhonor - maila!

Maj 2006 - Ingen anka kvar ...
En solig vårdag var ankhuset plötsligt tomt. En mård, som just flyttat in i grannskapet, hade upptäckt att här stod skafferidörren öppen och det var bara att ta för sig. Alla de nio kvarvarande ankorna gick döden till mötes inom loppet av ett dygn - frid över deras befjädrade minne!
***Kvack!***